LEGO NXT
7 Temmuz 2006 Cuma, 09:19
Küçüklüğümden beri tek oyuncağım olmuştur, LEGO. Diğer hiç bir oyuncağa ilgi göstermedim, Türkiye'de bir ara eşlenikleri vardı, onları bile LEGO yu gördükten sonra hızla unuttum. Hala bütün legolarımı saklarım, neredeyse hepsi de TECHNICS serisinden, sanıyorum ilkokul 1 de dişli oranları ve hava basıncı ile çalışan pistonlar konusunda bilgisi olan tek bendim. Tabi LEGO nun RCX "Robootic invention system" serisi çıkınca ne kadar heycanlandım tahmin edersiniz. Paraya/vakte kıyıp alamadım, ve eminim çok şey kaçırdım.
Şimdi bu serinin ikincisi çıkıyor, LEGO NXT. Bu seri ile ilgili çok ilginç bir hikaye okudum, lütfen sizde buradan okuyun.
Kendi görüşlerimi de araya katarak şöyle bir özet geçeyim: LEGO bir aile şirketi, neredeyse hiç bir işi dışarıya vermiyorlar ve hiç reklam yapmıyorlar. Tek tanıtım araçları kulaktan kulağa tavsiye, ve bu konuda çok başarılılar, "birckfest" diye şirketten bağımsız bir festivalleri bile var. Bir ara market paylarının çok azalmasından dolayı farklı arayışlara giriyorlar, bilgisayar oyunu departmanı açıyorlar, acayip acayip seriler üretiyorlar, bu serilerde çok fazla özel parça var, yani şirket bir nevi kimliğini kaybediyor. Sonuçta çok büyük maddi zararlarla karşılaşıyorlar. Tekrar eski kimliklerine dönme kararı alınıyor, bilgisayar departmanı vb kapatılıyor, parça sayısı azaltılıyor, ama yaptıkları çok önemli birşey daha var, RCX adında yeni bir seri piyasaya sürüyorlar, amaçları yükselen bilgisayar dünyası ile kendi şekillerinde savaşmak. Bu seri sandıklarından çok daha büyük bir başarıya ulaşıyor, aynı zamanda çok ilginç sonuçları ortaya koyuyor, mesela bu set dünyada en çok satan lego seti (aslında en çok satan elektronik oyuncak bile olabilir) ve alanların %70 ı 30 yaşın üstünde!, Üstünde 9-16 yaş yazan bir set için çok ilginç bir sonuç. Hikayemiz bundan sonra başlıyor. RCX serisi şirket için devrim sayılabilecek bir takım değişiklere yol açıyor. Mesela, seri piyasaya çıktıktan sonra, yetenekli bir bilgisayar mühendisi RCX bloğunun yazılımını kırıyor ve web sitesinde detaylarını ve ekstra yapılabilecek işleri yayımlıyor. LEGO'nun avukatları hemen işe girişiyor ve durumdan patronlarını haberdar ediyorlar, ama yönetim, bence çok akılcı bir kararla, dava açıp yasaklama getirmek yerine bunu desteklemeyi uygun görüyor. Yazılım anlaşmasına "istediğiniz gibi kırabilirsiniz, kullanabilirsiniz" gibi bir madde ekliyor, hatta bu işleri yapan kişileri fikir alışverişi yapsınlar diye bir yerde topluyor. Sonuç, LEGO nun hayal bile edemeyeceği robotik projeleri, sensorler, C benzeri de dahil olmak üzere bir sürü programlama tekniği ve korkuç bir başarı. Yıllar sonra bu serinin devamını yaratmak istiyorlar, ve başvurdukları yöntem RCX ten çok ders aldıklarının kanıtı: RCX konusunda çok başarı sahibi olmuş farklı konularda çalışan 5 elemanı toplayıp onlarla ortak çalışıyorlar. Bu kişiler para almıyor, LEGO çalışanı değil, işlerinin karşılığında LEGO setleri almışlar, ve bundan çok memnunlar, bende memnun olurdum açıkçası. LEGO'nun "Charlie'nin çikolata fabrikası" benzeri çok gizli araştırma labında çalışıyorlar. Bu labdaki NXT bölümünde yer alan tabela çok ilginç: "Ipod'un müzik dünyasına yaptığını robot dünyasına yapacağız". Lütfen hikayeyi okuyun, birçok ilginç şey var.
Sonuçta NXT çok yakında piyasada olacak, bende bu sefer ne yapıp ne edip alacağım.
[Şundan Bundan] | Gönderen: obm | Yorumlar (0)
|
|
|