multimedia

Numb3rs
numb3rs House’u alın, tıbbı çıkarıp yerine matematik ve fiziği koyun, Hugh Laurie’yi de bizim sevgili gözümüzün bebeği Joel Fleischman Rob Morrow’la değiştirip, hastalık yerine de hastalıklı insanları koyun alın size oldu mu Numb3rs…

Ama House öyle anlaşılmaz tıbbi terimleri sıraladığında ne kadar profesyonel oluyorsa, bu numbers’daki matematikçi ve diğer fizikçi arkadaş (Peter MacNicol oynuyor bu arada fizikçiyi – hani Ally McBeal ve Sophie’nin Seçimi) ne zaman ağızlarını açsalar çok kötü oluyor anlayana. Ya yerçekim kanununu bütün dünyayı çözecek bir şey gibi pazarlıyorlar, ya hiç komik olmayan bir şeyi geek esprisiymiş gibi yapıyorlar ya da poff, bu en kötüsü, nasıl anlatayım ki? Schrödinger’in Kedisi’nin Alev Alatlı tarafından kitap ismi yapılması gibi mesela, öyle kötü bir şey. Anlamadan “cümle içinde kullanma” sevdası (bu tür terimleri / olguları cümle içinde kullanmak istiyorsanız şayet, bana başvuracaksınız, ben de size QM’den 5 soru soracağım, bu kadar basit)…

Örneğin bkz:

“If something as simple as a heavy bottom antiquark bound with a strange quark can reverse its identity three million times a second, how do we expect something as complex as the human mind to simply remain unchanged?”

ya da

“We assume that Dwayne Carter intends to get to China from Los Angeles by a direct and safe path. Now, he is aware of all the resources at your disposal: police dragnets and surveillance on family and friends.

I mean, you don’t need Karmarkar’s algorithm to see where this is going.

Ernst Strauss posited a roomful of mirrors and a man lighting a match.
(…)

Well, it was 40 years before George Tokarsky devised an answer: a 26-sided room.”

ama mesela öldürücü bitirici bir örnek için: (Abdülcanbaz’dan HAyatın Anlamı da Çıkabilir Netekim kategorisi altında saklanmak üzere)

Consider the game of chicken in which there are three nash equilibria. Each driver can choose to drive straight at the other consistent with a rational strategy and rationally crash.

So game theorists recognized this conundrum during the 1950s as we contemplated nuclear annihilation. Mathematical theory confirmed what we instinctively understood that the sane man often operates at a disadvantage.

So what am I illustrating?

I’m illustrating the ability of math to do more than define the parameters of our lives. It can illuminate the human condition.

And some day, perhaps, it will even define what lives deepest in our hearts.

offf offf. Dizi güzel bu arada, yani izlenebiliyor, tebessüm oluşturuyor bu bilimsel pek bir kompleks breh brehler de yanında… House’la bir ortak yanı daha: House’un yapımcısı Bryan Singer, bunun yapımcıları da Ridley ve Tony Scott, daha ne olsun! 8)

Bu da bizim ekip. Numb3rs takımından 15 kat daha karizmatik değilsek neyim! 8)

mat3rials

Mirror Mask
Mirror Mask, Neil Gaiman’ın yazdığı ama Gaiman’ın değil de, Dave McKean’in (Sandman kapakları ile Kara Kule – Wizard and the Glass’ın iç çizimleri) mührünü bastığı bir nevi David Bowie’li Labyrinth’in varyantı. Güzel seyirlik ama bir yandan da tipik Gaiman abuk subuk “çocuk kalmış hiç büyümemiş bir yazarım ben!” böğürtüleri.. yani bir şeyin ilginç olması demek bin tane şu ya da bu şekilde şu kadar ya da bu kadar şeyi art arda sıralamanın da ilginç olacağı anlamına gelmiyor pek yazık ki… Yani film değil de, adventure oyunu yapsalarmış, daha bir amaçlarına hizmet eder olacakmış gibi geliyor bana yoksa bir şüphen mi var? Filmde başrolü oynayan Stephanie Leonidas mıdır kimdir kendisi, o hanımı yakın takip listeme aldım. Güzel değil ama bir şeyleri var kendine çeken. Bu bağlamda Numb3rs’da da bir Ramanujan(!) var ki, o da aynı kategorinin insanı. Değişik şeyler bunlar, organize organze filan. Bu Mirrormask’ı Selma’ya izletmek gerek diye düşünüyorum, sanırım çok beğenir (resim yapan kızlar kardeşliği sisterhood).

Flogging Molly
Bu gruptan da -tıpkı az evvel kulaklarını çınlattığım MirrorMask gibi- Neslihan ve dünyalar iyisi yavuklusu Brian sayesinde haberim oldu. Alkole İrlandalı karıştırın (Atlı Süvari gibi oldu), alın size Floggin Molly süper gaza getiriyor insanı. Nefis bir şeyler. İrlandalı şansları daim olsun, çok sevdim ben bu çocukları..

Üç gün sonra karıma, kızıma kavuşuyorum hayırlısıyla, son 10 dakikadır manyak bir Spoonfull konser kaydı dinliyorum, (baktım şimdi daha da 6 dakikası var amma öttürmüş Clapton amcam yaw..), az evvel bera’dan süper bir haber aldım, daha ne ister deli gönül yahu!

Kalın sağlıcakla,
Sururi down and under
Sururi over and out–

“multimedia” için 3 yorum

  1. Başlıksız — Ben de Numbers’ı aynı duygularla birkaç bölüm izleyip öğürerek bırakmıştım. Umarım House tıbben o kadar kötü diildir de demeden edememiştim.

    (ve evet flogging molly hoştur)

  2. Simdi Fakat Soyle De Bir Olay Var — Ama Numb3rs’in ana olayi da bu: (Genel olarak) matematik ve fizik kullanarak, matematik ve fizik kullanilmayan alanlardaki problemlerin cozen veya cozmeye calisan tiplerin konu yapildigi bir yapim. Dolayisiyla, elemanlarin oyun kuramindan, kuantum mekaniginden bahsetmesi bu acidan zorunlu.

    Vikipedi’de konuya dair soyle bir olay var:
    ————-
    Representation of mathematics
    “ We all use math every day; to predict weather, to tell time, to handle money. Math is more than formulas or equations; it’s logic, it’s rationality, it’s using your mind to solve the biggest mysteries we know. ”

    Several mathematicians work as consultants for each episode. Actual mathematics is presented in the show; the equations on the chalkboards are mathematically valid, and are indeed applicable to the situations presented in each show. This mathematical validity and applicability of the equations has been confirmed by professional mathematicians.

    An education program called We All Use Math Every Day provides educational resources based on the mathematics featured in episodes of the show. The program is run by Texas Instruments in association with the National Council of Teachers of Mathematics. The material is created by teachers and mathematicians, and is aimed at grades 9-12.

    A book entitled The Numbers Behind Numb3rs: Solving Crime with Mathematics (ISBN 0452288576; published August 28, 2007) has been written by Keith Devlin and Dr. Gary Lorden, a consultant to the show, explaining some of the mathematical techniques that have been used both in actual FBI cases and in other law enforcement departments.

    Since the premier season, the blog edited by Prof. Mark Bridger (Northeastern University) has explained the mathematics behind each episode of the show.

    Wolfram Research (the maker of Mathematica) launched a website in collaboration with CBS for season four entitled “The math behind NUMB3RS”.[http://numb3rs.wolfram.com/]

    Concerns from mathematicians
    At least one mathematician consultant to the show has expressed concern with its use of math, which is inserted after the script is written, to provide plausible sounding jargon, rather than having consultants involved at all stages of the story development.

    Other criticisms include the show’s portrayal of female mathematicians and inappropriate aspects of the relationship between Charlie Eppes and his graduate student Amita Ramanujan.
    ————-

    Simdi, bu acidan degerlendirildiginde, o yukaridaki alintilar normal karsilanabilir.(Tabi, rigor derecesi ayri bir durum.) Ammavelakin genel seyirci de pek alakadar olmadigi icin arada feci feci yardirmalar tabiki de oluyor.

    Fakat benim asil elestirmek istedigim nokta su: E ulan, sen koca profesor olmussun babalar gibi okulda, ne kurtluymussun arkadas; biraz otur da makale yaz; ne bileyim ders ver, ders anlat. Ama yok, anca dava pesinde kos; yok onu modelliycem, yok bunu modelliycem! Cok pis kaytariyor eleman. Bir de tip olarak direk Ismail YK.

    Bu noktada Sururi’den o bes QM sorumu da bekliyorum. Evet nelerdir?
    😛

    p.s.: Havs konusuna gelirsek: Tip egitimi alanlar da onu pek sallamiyor. Sahsen ben de ayni seyi Lost icin soylemek istiyorum; hic gercekci degil; sadece seyirciyi etkilemek icin yazilmis sallamasyonlar butunu; olmaz oyle sey!

  3. baslikli — yok ben izliyorum numb3rs’i ama ilk baslar cok kotuydu cidden. 3. sezonda cok guzel oldu, simdi 4 de gayet iyi ornegin. ama ilk sezon cidden rahatsizlik veriyodu izlerken.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir